Kalkstrooien in de tuin: waarom en wanneer

 

 

Planten groeien uit zichzelf, maar hebben voedingstoffen en verzorging nodig om gezond te blijven. Het is belangrijk dat de groeiwaardes in balans zijn. De volgende factoren zijn hierbij cruciaal: voldoende water en zuurstof, licht, warmte en uiteraard voedingsstoffen.

Wanneer is er sprake van een gezonde voedingsbodem? Dat is afhankelijk van bodemstructuur, voeding en zuurtegraad, ook wel pH-waarde genoemd. De juiste bodemstructuur neemt genoeg water op tijdens lange periodes van regen, maar kan ook vocht opslaan voor drogere periodes. De juiste voeding beschermt planten tegen schadelijke invloeden van buitenaf. De pH-waarde bepaalt in hoeverre plantwortels de voedingsstoffen kunnen opnemen.

In dit artikel gaan we dieper in op de eigenschappen en de effecten van kalk.

Eigenschappen van kalk
-Reguleren pH-waarde;
-Toevoegen calcium en magnesium;
-Verbeteren bodemstructuur van zware kleigrond.

DCM Groenkalk: van november tot februari. Het opnemen van de kalk duurt ongeveer twee maanden.
Reguleren pH-waarde
Van nature heeft grond een bepaalde pH-waarde, dit ontstaat naar verloop van tijd. Door kalk te strooien, kun je de zuurtegraad verhogen. Hoe meer kalk je strooit, hoe hoger de zuurtegraad. Zelfs wanneer de pH-waarde van de grond optimaal is, is het toch van belang jaarlijks kalk te strooien. De grond zet voedingsstoffen om in mineralen. Dit proces wordt ook wel mineralisatie genoemd. Hierdoor daalt de pH-waarde van grond jaarlijks met ongeveer 0,1 – 0,2. Bereikt de grond een te laag niveau, dan kunnen de meeste planten geen voedingsstoffen meer opnemen en worden ze vatbaarder voor schadelijke invloeden buitenaf, zoals ziekten en schimmels. De meeste planten gedijen bij een pH-waarde van 5.5 – 6. Er zijn echter uitzonderingen, zoals de rhododendron en hortensia. Die hebben liever een zuurdere voedingsbodem. Sommige planten zijn kalkminnend, zoals de buxus en lavendel. Die floreren bij een hogere pH-waarde. Door jaarlijks kalk te strooien bij planten die dit nodig hebben, zijn de planten beter in staat gezond te blijven.

Toevoegen calcium en magnesium
Heeft de tuin een goede pH-waarde, maar blijkt uit grondmonsters dat het weinig calcium en magnesium bevat? Ook dan is het verstandig kalk te strooien. Met een kleine hoeveelheid (10 kg) Groen-kalk of Zeewierkalk wordt de pH-waarde niet verhoogd, maar komt er wel calcium en magnesium beschikbaar voor de planten.

Verbeteren bodemstructuur van zware kleigrond
Zware kleigrond is zeer vruchtbaar, maar heeft als eigenschap dat er water op blijft staan tijdens lange periodes van regen, terwijl droge periodes tot gevolg hebben dat de grond keihard wordt. Hierdoor is het lastig voor planten om hierin te groeien. Met behulp van kalk kan de bodemstructuur van kleigrond worden verbeterd. Klei bestaat uit plaatjes, die aan elkaar plakken. Door de toevoeging van kalk wordt de grond losser en daardoor luchtiger.


Welke kalksoorten zijn er?
DCM heeft twee verschillende kalksoorten. DCM Groenkalk is een harde kalk en bevat magnesium. Dit heeft een positief effect op de kleur van gazons. DCM Zeewierkalk bevat alleen calcium en is een veel zachtere kalksoort.

Wanneer kalk strooien?
Groenkalk: van november tot februari. Het opnemen van de kalk duurt ongeveer twee maanden. Niet strooien als je gazon bevroren is.
Zeewierkalk: van november tot eind maart. Het opnemen van de kalk duurt ongeveer twee weken.