9 tips om je droomtuin te verwezenlijken
Jij kan je eigen droomtuin zelf creëren. Stap voor stap kan je jouw tuin steeds mooier maken en wordt je elke dag beter in tuinieren. En dat is ook heel goed mogelijk voor jou. Als jij je vaardigheden en je kennis blijft uitbreiden en regelmatig actie onderneemt, dan gaat het je zeker lukken.
Neem het heft in eigen handen, trek je tuinhandschoenen aan en maak jouw droomtuin werkelijkheid!
Natuurlijk kan bovenstaand ook altijd samen met je hovenier, goed kijken en meehelpen geeft vaak veel inzicht en kennis voor de komende seizoenen.
Tip 1. Werk elke dag even in je tuin
Een mooie tuin vraagt om aandacht en inspanning. Maak het voor jezelf een gewoonte om elke dag 20 minuten in je tuin te werken. Elke actie die jij uitvoert in je tuin heeft zin. Tijdens het tuinieren komen er allerlei ideeën en gedachten in je op. Ideeën over wat je bijvoorbeeld allemaal in je tuin kan doen of aanpassen. Er kunnen ook vragen in je op komen waar je nog geen antwoorden op hebt. Deze vragen, en het zoeken naar antwoorden op deze vragen, zorgen ervoor dat jij hier acties aan verbindt wat resulteert in een steeds mooier wordende tuin.
Tip 2. Verwerk jouw tuinwensen in een plan
Maak een plan en een ontwerp voor jouw tuin. Zorgt dat jouw tuinwensen in dit plan verwerkt worden. Maak hierbij gebruik van verschillende planten, indelingen en materialen. Dit resulteert in een plan waar jij blij en tevreden van wordt.
Als je inspiratie nodig hebt voor je tuinplan bekijk dan boeken, bezoek tuincentra en kwekerijen en zorg dat je vragen stelt aan deskundigen. Loop ook is een rondje door je droomtuinen en schrijf al je ideeën en wensen op in je plan. Maak van je plan, een doel!
Zie jij de tuin die je wenst voor je? En voel jij je er gelukkig bij? Het is allemaal haalbaar. Als je weet wat je wil, dan kan je daar stap voor stap aan werken en zo jouw droomtuin realiseren.
Tip 3. Onderneem actie
‘ Er gebeurt niets, tenzij je in beweging komt’. Albert Einstein
Actie ondernemen is de eerste stap richting jouw droomtuin. Het gaat om beginnen, doorgaan, doorzetten, discipline en afmaken. Zie jij er tegenop om te beginnen? Zorg dat je iets hebt om naar uit te kijken. Als je inspanningen worden beloond als je het resultaat gaat zien waar je zelf voor hebt gezorgd. Tuinieren is een werkwoord. Zelf doen, laten doen of een combinatie hiervan. Doe waar jij je goed bij voelt.
Tip 4. Zorg voor een opgeruimde werkplek
De eerste stap voor een mooie en verzorgde tuin begint met opruimen. Dit zal ervoor zorgen dat je meteen een groot verschil gaat zien. Doe alles wat niet in je tuin hoort weg, verwijder al het onkruid, maak zaken schoon, verwijder planten of potten waar je je aan stoort of waar je geen blij gevoel meer bij ervaart.
Wanneer je tuin is opgeruimd, ga je dingen anders en beter zien. Alles komt meer tot zijn recht en je ziet eerder mogelijkheden om je tuin mooier te maken. Met een opgeruimde tuin kan je jouw plannen makkelijker gaan uitvoeren.
Tip 5. Blijf je ontwikkelen
Zorg dat je jezelf blijft ontwikkelen op het gebied van tuinieren. Bezoek tuinen, lees boeken en tijdschriften en leer over planten en tuinen. Sluit jezelf ook eens aan bij een tuinclub in je buurt. Volg workshops, en/of cursussen. In contact zijn met andere tuinliefhebbers kan je nieuwe inzichten brengen en bied je nieuwe kennis.
Zorg dat je jezelf voortdurend blijft verbeteren. Maar stel jezelf af en toe ook is de vraag, “waar wil ik nou meer kennis en ervaring over opdoen?” Door te blijven leren, kan je nieuwe dingen toepassen wat resulteert in een tuin die steeds mooier wordt.
Tip 6. Zorg voor goed gereedschap
Zorg voor goed gereedschap en materiaal zodat je ook daadwerkelijk aan de gang kan, zonder goed gereedschap lukt dat niet, koop bijvoorbeeld een goede snoeischaar om dikke takken mee te snoeien. Tuinhandschoenen zijn zeker zo belangrijk. Als je graag met blote handen dan is dat ook prima, maar handschoenen beschermen je handen tijdens het werk in de tuin.
Tip 7. Kwaliteit
Kwaliteit is een belangrijke factor in het hebben van een mooie tuin. De kwaliteit van bijvoorbeeld houtwerk, bestrating, maar ook potten, vazen en beelden is verschillend. Als je een mooie tuin wil hebben, dan is kwaliteit een erg belangrijke factor. Je wil natuurlijk dat je materialen jaren mee gaan.
Ook bij het gebruik van planten is er verschil in kwaliteit. Je hebt sterkte planten die tegen een stootje kunnen en jaren meegaan. En je hebt ook planten die erg mooi maar kwetsbaar zijn en daardoor eerder verdwijnen.
Tip 8. Beantwoord de basisvragen
Het stellen van een aantal basisvragen is een eenvoudige en doeltreffende hulp met tuinieren. Ze helpen je bijvoorbeeld met:
- Het maken van je plan op papier
- Je wensen en plannen opschrijven
- Het uitvoeren van je plan op papier
- Je tuin onderhouden
- Jouw tuin blijven verbeteren
Zorg dat je de volgende vier basisvragen bij de hand houdt:
- Hoe kan het beter?
- Hoe kan het mooier?
- Wat kan mooier?
- Wat kan beter?
Jouw antwoorden leiden tot verandering, aanpassingen, onderhoud en aanleg. Het leidt dus ook tot een transformatie van jouw tuin.
Zelfs kleine veranderingen, kunnen al een groot verschil maken. En als je eenmaal de ene aanpassing hebt gemaakt zie je mogelijkheid voor de volgende verbetering.
De basisvragen helpen jou ook om je tuinwensen naar boven te laten komen, stel deze vragen bijvoorbeeld eens vlak voor je gaat slapen, je weet nooit met wat voor een mooi antwoord je wakker wordt.
Door het stellen van deze vragen blijf je op de juiste koers. Jouw tuin wordt steeds mooier en je bent vanzelfsprekender met je tuin bezig. Deze vragen in combinatie met je dagelijkse tuinwerkzaamheden, je acties en je ervaringen, je plan en de dingen die je blijft leren, gaat jouw tuin honderd procent veranderen. Heb vertrouwen!
Tip 9. Heb vertrouwen in jezelf
Als een ander een mooie tuin kan hebben, waarom jij dan niet?
Geloof in jezelf en geloof dat jij dit kan bereiken.
Je tuin onderhouden is een combinatie van actie, blijven leren en elke dag even tijd aan je tuin besteden. Dit zorgt ook weer voor vertrouwen in jezelf. Je gaat merken dat je elke dag handiger wordt. Natuurlijk kunnen er soms zaken zijn die mislukken, dat is niet anders. Maar laat dit je niet weerhouden om door te gaan.
Het kan zijn dat het soms lastig of moeilijk is, of dat je geen tijd hebt om in je tuin te werken. Tegenslagen horen erbij, maar zorg ervoor dat je niet opgeeft. Waar een wil is, is een weg. En dan is de ervaring:
- Dat het makkelijker was dan je dacht
- Dat je wat geleerd hebt
- Dat je enthousiast wordt
- Dat je tuin toch veel voor je blijkt te betekenen
- Dat het je wel lukt
- Dat je je trots en voldaan voelt dat je dit hebt aangepakt
Bouw vertrouwen op door je successen in je tuin op te schrijven. Hierdoor wordt het voor jezelf steeds duidelijker waar jij goed in bent en wat je allemaal al weet. Schrijf ook de momenten en dingen op waarvan je kan genieten. Dit bevestigd wat je graag ervaart.
Kijk af en toe naar je voortgang. Dan zie je dat de dingen die een paar maanden geleden nog moeilijk waren, nu vanzelfsprekend zijn omdat je in de tussentijd weer wat hebt bijgeleerd.
Houd deze tips bij de hand om jezelf eraan te herinneren wat jij kan om je tuin steeds mooier te maken en mooi te houden. Begin bijvoorbeeld eerst met je voortuin als je nog niet meteen durft te beginnen aan je achtertuin.