Gazon bekalken
Waarom je gazon bekalken?
Een gazon waar naast gras niet anders groeit en dat er altijd frisgroen uitziet wordt gezien als een gezonde grasmat. Helaas komt dit bijna nooit voor, zeker als je bodem ook nog eens van zandgrond of klei is. Omdat deze bodems uit zichzelf al een stuk zuurder zijn, is de PH-waarde erg laag. Mos groeit erg goed en snel op plekke met een lage PH-waarde en verdringen hiermee het gras. Ook plekken waar het gras al beschadigd is worden snel overgenomen door mos.
Mossen houden ook van schaduw en vocht. Daarom heeft een gazon in de schaduw een grotere kans op vervilting en mosvorming. Voor het behouden van een mooi grasgroen gazon is het dus heel belangrijk om kalk op het gazon te strooien. Kalk zorgt ervoor dat de zuurtegraad stijgt, de bodem verandert daardoor en mossen kunnen er niet meer op groeien. Het belangrijkste is dat er door middel van kalk strooien ook een preventieve werking uitgaat. Dat betekent dat als je regelmatig kalk op je gazon strooit de zuurgraad van de bodem goed blijft en mossen er nooit op kunnen gaan groeien. Dit is natuurlijk handig om te weten als je graag je grasgroene gazon wilt behouden.
Wanneer kalk op je gazon?
Om mosgroei te voorkomen moet je op elk gazon minimaal één keer per jaar kalk strooien. De beste tijd om dit te doen is in de wintermaanden, zelfs als het sneeuwt. De kalk zorgt er namelijk voor dat de sneeuw gaat smelten en gesmolten sneeuw wordt makkelijk opgenomen door de bodem. De kalk komt hierdoor in de bodem terecht en verbetert deze een stuk sneller. Zorg er wel voor dat u “korrels kalk” neemt want door hun gewicht blijven deze liggen. Poederkalk schuift namelijk heel erg en een zuchtje wind kan ervoor zorgen dat het in de border met wellicht zuur minnende planten terecht komt in plaats van op het gazon. Kalk en mest gaan niet goed samen, hoe eerder in de winter je met kalk aan de slag gaat, hoe eerder je in het voorjaar je gazon kunt bemesten.
Kalk bij een nieuw gazon
Mocht je eventuele mosplekken of andere stukken gazon op een ander moment dan in de winter willen aanpakken dan zul je deze eerst moeten verwijderen, vervolgens kalk toe moeten voegen aan de bodem om vervolgens nieuw gras te zaaien. Het kan ook zo zijn dat je een compleet nieuw gazon wil aanleggen. Dan kun je eerst het beste een bodemtest doen en de zuurgraad meten. Zo weet je namelijk of je eerst de bodem moet verbeteren voordat je een nieuwe grasmat aanlegt. Het is beter om dit op tijd te doen zodat je de nieuwe grasmat na het leggen of inzaaien wel de juiste voeding kunt geven om te groeien.
Hoeveel kalk strooien?
de hoeveelheid kalk dat je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van je gazon. Je moet uitgaan van ongeveer 1 tot 1,5 kilo kalk per 10 m2. Het is dus belangrijk dat je het juiste gewicht kalk afweegt en gelijkmatige verdeelt over je gazon. Je kunt het gazon sproeien als je ervoor wil zorgen dat de kalk meteen opgenomen wordt door de bodem. De overige kalk kun je luchtdicht verpakt bewaren tot het volgende gebruik. Kies voor kalk met magnesium erin, dit zorgt namelijk voor een mooie groene kleur van het gras en dat is natuurlijk wat je wilt. Een mooi gezond en groen gazon!