Bollen planten
De bloeiende tuin is al op zijn retour. Er kan al gedacht worden aan het aanvullen/planten van bloembollen. Er zijn geen andere planten die in het voorjaar zoveel kleur geven. En omdat de bollen elkaar zo snel opvolgen in bloei, zie je steeds weer iets nieuws. Vanaf april kijk je vijf weken lang iedere week naar een andere tuin.
Welke kiezen
Bij het kiezen van bloembollen zijn er verschillende zaken waarmee je rekening kunt (of moet) houden. Bloemkleur, hoogte en de bloeitijd zijn voor de hand liggende criteria, maar belangrijker nog is de beschikbare plek. Ligt die in de schaduw of in de zon? Is het vochtig of droog? Bollen die je koopt zijn kant-en-klaar. Dat betekent dat de bloem die in het voorjaar ontluikt, al is aangelegd in de bol. Daarna is er in dat eerste jaar na planten weinig kans op teleurstelling. Maar het is natuurlijk helemaal mooi als de bollen zich in de tuin gaan vestigen en ieder jaar – of op z’n minst een aantal jaren achterelkaar – terugkomen en zich zelfs vermeerderen. Dat laatste lukt alleen als de bollen worden geplant op een plek waar ze zich helemaal thuis voelen.
Spelen met planttijd.
Bollen kweken, hoe doe je dat slim en ergonomisch? Je kunt wachten tot december met planten. Dat doe je in de eerste plaats omdat de narcissen dan later bloeien, namelijk begin mei in plaats van half april. Zo krijg je een combi met laatbloeiende tulpen en omdat ze qua vorm zo verschillend zijn, levert dat een heel mooi plaatje op. Het jaar erop hebben de narcissen weer hun oorspronkelijke bloeitijd natuurlijk, Maar omdat je in zo’n grote tuin elk voorjaar narcissen moet planten, lukt het toch om altijd die combi te krijgen
Tips om jouw tuin voor te bereiden op bloeiende bloembollen
Het klinkt misschien nog wat ver weg, maar dit is bij uitstek hét moment om over bloembollen na te denken. Het planten van bloembollen kan namelijk het beste gedaan worden in de periode van september tot en met december. Om je een eindje op weg te helpen hebben we enkele tips op een rijtje gezet. Op deze manier kun je in de lente genieten van een ontwaakte tuin die prachtig in bloei staat door alle kleurrijke bloembollen.
• Bloembollen in potten planten
Heb je geen tuin maar wil je wel genieten van een bloeiend voorjaar? Naast de volle grond kun je bloembollen ook goed in een pot planten. Het voordeel hiervan is dat je de bloembollen altijd nog kunt verplaatsen. Houd er wel rekening mee dat stenen en terracotta potten de wintervorst misschien niet overleven. Het is daarom een aanrader om de bloembollen eerst in een plastic pot te plaatsen. Deze kun je daarna alsnog in de stenen potten plaatsen.
• Bloeiperiode van bloembollen
Als het om bloembollen gaat zijn er zowel zomerbloeiers- als lentebloeiers. In de periode tussen de lente en de zomer hebben alle soorten bloembollen hun eigen bloeiperiode. Bij het planten van bloembollen is het leuk om hier rekening mee te houden. Zo kun je bloembollen bijvoorbeeld in verschillende lagen planten. Door dit op volgorde van de bloeiperiode te doen heb je heel lang plezier van je bloembollen.
• Hulpmiddelen voor het planten van bloembollen
Bij het planten van bloembollen zijn er hulpmiddelen die het je nét iets makkelijker maken. Met een bollenplanter kun je bijvoorbeeld een gat in de grond maken waarna je er een bollenbak in kunt plaatsen. Je kunt de bollenbak na de bloeiperiode gewoon weer opgraven en gebruiken voor het jaar erna.
• Hoe diep plant je bloembollen?
Bij het planten van bloembollen moet je rekening houden met de juiste diepte. Op de verpakkingen van bloembollen staat de diepte vaak aangegeven. Is dit niet het geval? Dan is de richtlijn dat de laag aarde ongeveer net zo dik als de bloembol moet zijn. Hetzelfde geldt voor de afstand tussen de bollen.
• Bloembollen die vroeg bloeien
Bloembollen die vroeg in het seizoen bloeien moeten als eerste de kou van het najaar trotseren. Door de bloembollen dicht bij het huis te plaatsen bescherm je ze het beste tegen de winterkou. Pluspunt; als je ze dicht bij het raam plaatst kun je vaker genieten van prachtig bloeiende bloemen.