Hagen snoeien
Een groene haag is een populaire manier om je tuin af te scheiden. Het ziet er prachtig uit, maar vergt wel wat onderhoud om de haag in model te houden. Op tijd snoeien is dan ook een must. Doe je dit niet, dan zal de haag te hoog worden en het zonlicht uit je tuin houden. Ook zullen de andere planten minder ruimte hebben om te groeien als de haag te groot wordt.
De beste tijd voor de snoei
Rond eind juni is het meestal wel te zien dat de hagen en heesters toe zijn aan een snoeibeurt. Wat in het voorjaar is begonnen met groeien is rond deze tijd steviger geworden en mooi uitgegroeid. Over het algemeen geldt dat de meeste hagen het best gesnoeid kunnen worden op de langste dag van het jaar. Op dat moment is de plant het meest gegroeid, en op deze manier hoef je ze maar één keer per jaar bij te knippen.
Sommigen kiezen ervoor om al eerder te beginnen met de hagen knippen, om uitstekende takken te voorkomen. Dit is geen probleem voor de haag, maar het is niet nodig en geeft alleen meer werk aan de tuin. Om te voorkomen dat je meer werk in de tuin krijgt dan nodig, is het aan te raden om alleen te snoeien op de langste dag van het jaar.
Als je liever wat vaker snoeit, dan het is af te raden om dit te doen na half september. De hagen moeten in de gewenste vorm zijn voor het winter wordt. Bovendien zorgt te laat in het jaar hagen knippen ervoor dat de haag er houtig uit gaat zien. Na een strenge winter kunnen er bruine punten aan het blad komen, maar die kun je er in het voorjaar gewoon weer afknippen.
Hoe vaak je je haag moet snoeien
Er zijn haagsoorten die genoeg hebben aan één jaarlijkse snoeibeurt. Dit zijn bijvoorbeeld de buxus, beuk, taxus, hulst, conifeersoorten en laurier. De liguster moet echter vaker gesnoeid worden: deze snelgroeiende haag moet tijdens het groeiseizoen iedere 6 weken gesnoeid worden.
Bij bepaalde coniferen, zoals Chamaecyparis en Thuja, moet je oppassen dat je ze niet op het kale hout terug snoeit. Omdat deze soorten geen slapende knoppen hebben zullen ze daarna niet meer uitlopen.
Dit probleem heb je gelukkig niet bij de liguster, taxus, buxus, laurier, beuk of hulst. Deze struiken kunnen tot op de stam teruggesnoeid worden, maar zullen altijd weer terug groeien. Daarom is het ook niet erg als je bij het hagen knippen een foutje maakt.
Vorm en groei
De bovengenoemde struiken zijn zeer geschikt om in vorm te knippen. In het verleden werden ze daarom ook veel gebruikt in Franse en Italiaanse tuinen. Vormsnoei, ook wel “Topiary” genoemd, is ook nu nog heel populair. Een mooie groene haag die in vorm gesnoeid is kan, zeker in de winter, de uitstraling van je tuin veranderen en deze weer modern maken.
De slapende knoppen van haagplanten worden met een goede snoeibeurt weer wakker geschud. De nieuwe scheuten die worden geactiveerd lopen uit en geven de plant weer een volle vorm. Als het even geleden is dat de plant is gesnoeid, kan het op het eerste oog wat kaal zijn als deze net gesnoeid is. Het kan dan ook weer even duren voor deze weer volledig dicht gegroeid is: kijk er niet van op als dit jaren duurt.