Tips voor het overwinteren van planten

Veel mediterraanse en tropische tuinplanten zijn niet goed bestand tegen (strenge) Nederlandse winters. Ze bevriezen en sterven, en in de lente lopen ze niet meer uit. Hoe kunt u dit voorkomen? Er zijn een paar voorzorgsmaatregelen die u voor het intreden van de vorst kunt nemen, waardoor uw planten de beste kans hebben om het koude seizoen goed te doorstaan. Een nog betere oplossing is het overwintering in een kas. Bij Kwekerij Plantencentrum Schonenberg kunt u uw planten laten overwinteren zodat ze gegarandeerd zonder problemen de lente halen.

Lees hier de belangrijkste tips voor het juist overwinteren van planten.

1. De planten schoonmaken
Dode plantendelen kunnen aanzet geven tot het rotten van een plant. Daarom is het een goed idee om alle dode materialen uit de pot of kuip te verwijderen. Knip ook verwelkte en stervende bladeren, bloemen en andere plantdelen weg. Het is ook verstandig om de planten goed te controleren op ongedierte en dergelijke (luis, wantsen, vliegjes, larven, zwammen en schimmels). Vang die weg of behandel de plant met een middel uit het plantencentrum.

2. Haal uw planten tijdig naar binnen
Hoe korter uw planten in het koude seizoen in de kas staan, hoe beter. Als het mogelijk is, wacht dus tot het laatste moment om ze binnen te halen. Veel planten uit het Middellandse Zeegebied en uit Azië moeten altijd beschermd worden tegen vorst. Voorbeelden zijn citrussen, de theeboom, mannentrouw, Abuliton, senne en de lampenpoetserplant. Andere tuinplanten kunnen zelfs matige vorst (tot -5 graden) goed doorstaan: voor de kamerden, Italiaanse cipres, loquat, olijf, laurier en Aucuba geldt dat. Bij Kwekerij Plantencentrum Schonenberg kunt u advies vragen over wanneer uw planten naar binnen moeten.

3. Zet de plant op een lichte en warme plek
Groenblijvende planten uit warme werelddelen moeten overwinteren op een warme en lichte plek. Een overwinteringskas is daarvoor een perfecte plek: de temperatuur is hier altijd aangenamer dan buiten. Plaats de kas op het zuiden en zorg dat deze zoveel mogelijk uur per dag licht ontvangt. Het zonnelicht valt de kas binnen. De goede isolatie van een overwinteringskas zorgt dan dat de hitte niet meer kan ontsnappen. Houd ook de temperatuur in de gaten: mediterraanse planten verlangen een temperatuur van 10 tot 12 graden, en tropische planten doen het goed bij 20 tot 22 graden.

4. Vergeet niet om water te geven
Ook in de winter hebben planten water nodig – maar minder dan in de zomer, omdat het vocht de plantgrond minder snel verdampt. Mediterraanse planten komen uit gebieden waar het in de winter weinig regent, dus geef ze beperkt water. Tropische planten hebben meer water nodig, maar nog steeds minder dan in de zomer.

5. Reguleer de temperatuur
Hierboven las u al bij welke temperaturen bepaalde planten graag overwinteren. Het is slim om na te denken over het installeren van een zogenaamde vorstbewaking. Daardoor is de kans op bevriezing bij erg lage temperaturen bijna niet aanwezig. Aan de andere kant kunnen overwinteringskassen ook té warm worden – zeker als de lente nadert. Om te voorkomen dat de kas dan te warm wordt kan er ventilatie in de kas worden aangebracht.

6. Verzorg uw planten op de juiste manier
Een kas van Kwekerij Plantencentrum Schonenberg is een handige manier om planten een goede overlevingskans te geven. Het is wel belangrijk om tijdens de winter uw planten de juiste verzorging te blijven geven. In een warme kas krijgen bijvoorbeeld plaagdieren een kans, terwijl die in de buitenlucht zouden doodvriezen. Controleer uw planten daarom na de jaarwisseling wekelijks op spint, wolluis, bladluis en vooral op schildluis. Ook is het verstandig om dorre en ziekte bladeren en plantdelen te blijven verwijderen. Wees niet te zuinig daarmee: een gezonde plant gaat in de lente echt wel weer mooi uitlopen!

Adviezen over specifieke planten

Hier geven we advies over het overwinteren van planten die populair zijn. Staat uw plantensoort er niet bij? Stel uw vragen bij Kwekerij Plantencentrum Schonenberg.

Agapanthus (Afrikaanse lelie) – zet de overwinterende rassen (niet bladverliezend) op een lichte en koele plek, rond de 5 tot 10 graden. Wees zuinig met water geven, anders kunnen ze gaan rotten. Bladverliezende rassen kunnen op een donkere plek worden gezet. Deze hoeft u geen water te geven. Het is aan te raden om de plant in het voorjaar te verpotten.

Engelentrompet (doornappel) – haal de plant voor de eerste vorst naar binnen. Snoei hem niet terug, tenzij het om erg zieke bladeren gaat. De engelentrompet overwintert graag bij temperaturen van 2 tot 5 graden en op een plek met voldoende licht. Geef een plant met blad matig water, en planten die hun blad laten vallen net voldoende water om uitdroging te voorkomen.

Gingko – gingko’s zijn slecht vorstbestendig en kunnen het best in een koele ruimte of een kas worden geplaatst. Het is mogelijk om ze buiten te laten overwinteren, maar dan moet u de plant met pot en al inpakken in vliesdoek.

Oleander – oleanders, zeker de kleine exemplaren, zijn nauwelijks bestand tegen vorst. Zet ze liever in een kas bij 5 tot 10 graden.

Vijg – bepaalde rassen zijn vorstbestendig en kunnen temperaturen tot -5 graden aan. Deze planten kunnen eventueel in de bijkeuken of in de garage worden geplaatst. Andere rassen overwinteren goed vorstvrij in een overwinteringskas. Vijgen hebben altijd voldoende water nodig, ook tijdens de winter. Stel ze nooit bloot aan plotselinge temperatuurschommelingen – daardoor kunnen de vruchtbeginselen afsterven.

Vijgenboom[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]